KELEBIHAN MADU YEMEN..

Kualiti yang Tinggi 

Pemelihara lebah di Yaman sangat menitik beratkan keaslian dan kualiti madu yang dihasilkan sehingga sanggup membiarkan lebahnya mati daripada diberi makan gula. Kebiasaannya, lebah biasa akan membuat 37,000 perjalanan hanya untuk menghasilkan setengah kilogram madu tetapi lebah yang hanya makan nektar bunga Sidr di Yaman mati setelah membuat 3 perjalanan! Lebah yang lemah tidak mampu bertahan dengan kualiti nektar pokok ini. 

Mentah dan Tulin 

Di Yaman, cara memelihara lebah masih lagi menggunakan cara tradisional. Tiada bahan kimia atau ubat-ubatan yang digunakan (dalam agrikultur moden, bahan kimia dan antibiotik digunakan secara meluas untuk mengawal kutu dan penyakit lebah yang lain). Tiada mesin yang digunakan. Semua proses hanya menggunakan tangan, asap dari kulit unta kering dan pisau. Madu kemudiannya dituang mentah tanpa dipanaskan ke dalam bekas untuk memelihara kandungan enzim penting di dalamnya. 

Perubatan 

Setiap titisan madu mengandungi sumber kehidupan. Generasi sebelum kita memahami kuasa penyembuhan madu dan menggunakannya untuk mengubati kebanyakan penyakit. Madu Yaman dilaporkan baik untuk masalah hati, ulser perut, jangkitan pernafasan, penyakit dari kekurangan zat makanan, masalah pencernaan, sembelit, penyakit mata, jangkitan pada luka dan kulit terbakar, luka pembedahan (termasuk Caesarian), menggalakkan penyembuhan selepas kelahiran, membantu melancarkan haid dan memelihara kesihatan secara umum. 

Diriwayatkan oleh Abu Sa'id al-Khudri r.a: "Seorang lelaki datang kepada Nabi Muhammad s.a.w lalu berkata: 'Sesungguhnya saudaraku sakit perut(cirit-birit)'. Rasulullah s.a.w bersabda: 'Berilah dia minuman madu'. Kemudian, dia memberi saudaranya minum madu. Lalu dia datang semula dan berkata: 'Saya telah pun memberi minum dia dengan madu tetapi penyakit bukan berkurangan melainkan bertambah.' Rasulullah s.a.w menyuruhnya agar meneruskan meminum air madu sehingga tiga kali lagi. Kemudian, lelaki itu datang sekali lagi. Rasulullah s.a.w masih menyuruhnya meneruskan meminum air madu tetapi lelaki itu menjawab,'Saya telah memberinya minuman madu tetapi sakitnya masih bertambah.' Lalu Rasullullah s.a.w berkata:'Allah benar dan perut saudaramu itu yang berbohong.' Kemudian Rasulullah s.a.w sendiri memberi minum madu kepada lelaki tersebut dan akhirnya sembuh." 

Antioksida 

Sesetengah madu dilaporkan mempunyai setinggi 75-150mg ascorbic asid (vit. C) per 100g dan lain-lainnya kurang dari 5mg per 100g. Antioksida penting untuk melawan kerosakan pada badan yang disebabkan oleh radikal bebas yang bertanggungjawab terhadap proses penuaan dan penyakit seperti kanser dan penyakit arteri. Kajian menunjukkan madu yang gelap mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi daripada madu yang cerah. 

Antibakteria 

Dunia perubatan sedang mengkaji keberkesanan madu sebagai terapi alternatif dalam bidang dimana pertumbuhan bacteria-tahan-antibiotik sedang meningkat. Madu berbeza dalam potensinya sebagai antibakteria hingga mempengaruhi keupayaannya merawat bakteria. Sesetengah madu tiada kelebihan sebagai antibakteria manakala sesetengahnya boleh dicairkan sehingga 100 kali dan masih mampu menghalang pertumbuhan bakteria. 

Sangat Bernilai 

Madu Yaman mempunyai permintaan yang tinggi terutamanya disebabkan oleh kuasa penyembuhan dan khasiatnya yang tinggi. Ada yang sanggup membayar sehingga USD200 sekilogram madu apabila bekalan madu berkurangan.

No comments:

Post a Comment